top of page
  • Leif Edvin Wærstad

VERDEJO

Druen (1,2,3)

Verdejo er en aromatisk vindrue som lenge har vært dyrket i Rueda, Spania. Det sies at den kommer fra Nord Afrika. Den stammer fra en krysning mellom Savagnin og Castellana Blanca. Druen ble tidligere brukt til å produsere sterkt oksiderte, sherry lignende viner. På 1970-tallet begynte vinhuset Marqués de Riscal, i samarbeid med den franske ønologen Émile Peynaud, å lage lettere og friskere viner basert på Verdejo. I 1980 ble hvite viner fra Rueda tildelt en DO, Denominación de Origen.

Viner merket med Rueda må inneholde 50% Verdejo, resten er som regel Sauvignon Blanc eller Macabeo.

Viner merket med Rueda Verdejo må inneholde minst 85% Verdejo, som oftest er det 100% Verdejo. Det lages viner i flere stiler. Rueda Espumoso er områdets musserende som lages på den tradisjonelle metoden. Det lages fortsatt hetvin, om enn i meget små mengder. Rueda Dorado lages av Verdejo og/eller Palomino Fino. Vinen lagres og modnes oksidativt i fat i minst to år. Fargen er gyllen og har aromaer av ristete nøtter og rancio. Vinen skal ha minimum 15% abv. Den gamle DO klassifiseringen erstattes av DOP, Denominación de Origen Protegida. Det vil nok være en overlapping av betegnelsene en tid framover. Det har kommet endringer i Rueda DO kravene i 2020.


Rueda (2,3,4,5)

Rueda er et vinområde i regionen Castilla y León vest i Spania, med byen Valladolid som et senter. Vintradisjonen går 1000 år tilbake i tid. Høysletten, som Castilla y León ligger på, er et vilt og til dels goldt landskap der stort sett vinranker og forskjellige gressarter vokser. Jordsmonnet er næringsfattig noe som tvinger vinrankene til å utvikle dype røtter. Det finnes både kalkstein og jern i jorden i visse områder som er en vital faktor. Det grove og steinete jordsmonnet gir god drenering. Klimaet her er kontinentalt, med meget varme og tørre somre og kalde vintre. Den store forskjellen mellom dag og nattemperatur bidrar til at syrenivået i druene holder seg godt. Svært mange av vinmarkene er på en eller annen måte forbundet til Duoroelven og dens sideelver. De beste vinmarkene finnes i nærheten av Duoroelven, da kalksteinsinnholdet i jordsmonnet er høyere.


Alejandra, Marco and Richard Sanz er 6. generasjon av en vinmakerfamilie. De fortsatte ikke i familiens virksomhet, men startet opp for seg selv i 2005 da foreldrene ikke ville gå over til økologisk drift. I dag driver de tre søsknene rundt 160 hektar med økologisk dyrkede vinmarker, hvorav 120 hektar er øremerket den lokale druen Verdejo. Sanz-søsknene

tar det et steg lenger, de bruker heller ikke økologisk tillatte preparater som kobber og svovel i vinmarkene. Bare «grønn bekjempelse» av skadedyr og ugunstig vær, og de gjør heller ingen justeringer i kjelleren. Menade setter økologi, biodiversitet og helse i sentrum.


Deres mål og filosofi sammenfatter de slik: «Our aim is to blend tradition and technology in order that our vines be mollycoddled: to be in tune with our environment and the natural orders of things on the basis of getting the best out of both worlds – high tech on the one hand and proven, age-old practical cultural traditions on the other».

Smaksnotater

Smaksnotatet mitt er fra en Digital Masterclass, 22.11.2021, i regi av Norsk Vinkelnerforening og deres Grand Cru Partner Vinarius.

Menade Rueda Verdejo 2020. Lys strågul i fargen, aromatisk med aromaer av stikkelsbær, eple, pære, sitrus og hint av lees. Tørr, god fylde, fruktig, lang mineralsk avslutning med en lett bitterhet i finish.

Menade Nosso Natural Verdejo 2020. Gyllen i farge med et grønnlig skjær, florale aromaer, gul frukt (fersken, aprikos). Tørr, kremet munnfølelse, god fylde, hint av honning og lees på smak. Lang avslutning. En rik og elegant vin. Nosso Natural er en usvovlet vin!

Menade Sauvignon Dulce 2020. Vinen er lys strågul. Det er en aromatisk vin med aromaer av stikkelsbær, eple, noe sitrus og hvite blomster. Søt med en balansert friskhet, en fin fruktighet i smak, god fylde og en lang ettersmak. Vinen ble etter Masterclass testet mot to blåmuggoster, Føniks fra Stavanger Ysteri og Selbu Blå Smakfull fra Tine. Vinen fungerte utmerket med begge ostene. Tekniske data: 73 g/l restsukker, 6.4 g/ syre og 10% alkohol. Vinen lages i rustfritt stål. Fermenter-ingen stoppes, når ønsket sukkernivå er nådd, ved nedkjøling og filtrering av gjærceller.

Alle vinene er spontanfermentert med det naturlige gjær som finnes på drueskallene.


Referanser

3 The Oxford Companion to Wine, 4. utgave. Jancis RobinsonSkrevet av gjesteskribent Leif Edvin Wærstad.

bottom of page