top of page

Vin ordbok 

Abboccato - Italiensk for halvsøt. 

Aggressiv - Det motsatte av bløt og myk. Kan være svært syrlig eller svært bitter. 

Aguja - Spansk lett muserende vin som er naturlig fremstilt.

Alkoholinnhold - Alkoholstyrke i vinen i %.

Alkoholisk gjæring - Prosses som får gjærsopper naturlige eller tilsatte til å forvandle druens sukker til alkohol og karbondioksid.

Almacenista - Spansk for lagereier. Uttrykket brukes om folk som modner små enkeltfat med sherry. 

Amerikansk eik - Har sterkere og søtere karakter enn europeisk eik. Brukt av modning av rioja viner. 

Amontillado - Modnet fino sherry, naturlig tørr, ofte søtet for å få mykere smak.

Animalsk - Smaksrik, kraftig vin - ofte med pikant smak som minner om kjøtt.

Annata - Italiensk for årgangs-tidspunkt.

Anslag - Første del av vinens smak. 

AOC - Appelation d'Origine Contrôlé - Offisiell gradering for de beste franske vinene. "Kontrolert opprinnelse" - Fransk kvalitetskontroll-betegnelsen.

Appellasjon - Offisielt avgrenset opprinnelsessted / vindyrkings område. I Europa vin fra en appelasjon må være laget av en bestemt druetype. 

Approved Viticultural Area - AVA - Appelation system som først ble innført i USA i begynnelsen av 1980. 

Aroma - Primær lukt av vin, del av vinens duft som kommer direkte fra druen (druesaft, gjæring og noen gang fra eikefat).

Aromatisk - Mye duft, ofte fra krydrede eller blomsterpregede druer; Sauvignon Blanc, Gewürztraminer.

Astringent - Fysisk følelse som tanninoverskuddet etterlater i munnhulen.

Auslese - Tysk for utvelgelse. Hvit vin laget av druer som er modnet over vanlig nivå.

Avkastning - Mengden av vin produsert i en vinmark, uttrykt i hektoliter per hektar. 

Avslutning - Inntrykket vinen gir på slutten av smaksprosessen.

 

B

Balansert vin - Forhold mellom ulike smakskomponenter i vinen, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.

Baltazar - Stor champagne flaske = 16 normalflasker.

Barrique - Bordeaux fat/eik fat på 225 liter. 

Beerenauslese - Tysk for drueutvelgelse. Søtere og dyrere enn auslese siden bare de mest modne druene er brukt. Druene er plukket enkeltvis.

Bereich - Tysk regionuttrykk for et distrikt innenfor en vinregion. Brukes for Qba-viner.

Besk/Bitter - Er negativ, bitter ettersmak i viner som er lagret av druer som hadde modnet raskt.

Bianco - Italiensk for hvit. 

Bin - Engelsk for binge - del av kjelleren som brukes for vin -> bin-ends siste flaskene av en årgang som er til salg.

Bitterhet - Smak som finnes ikke ofte i gode viner. Men den er karakteristisk for viner fra Nordvest Italia. 

Blanco - Fransk for hvit. 

Blanc de Blancs - Vin som er laget av hvite druer. 

Blanc de Noirs - Hvitvin laget av kun mørke druer. 

Blanding - Blanding av vin, det kan være fra ulike eller samme druetyper/årganger. Det er gjørt for å få bedre balanse, eller å få en spesifisert stil. 

Blindsmaking - Vinsmaking hvor etiketten og formken av flasken er skjult for smakeren. 

Bløt - Vin som inneholder lite tanniner. Smaker mykt og behagelig.

Bodega - Spansk for stor lagringskjeller/vinkjeller eller vineiendom. 

Boytritis cinera - Såkalt edelråte, en sopp som fører til konsentrasjon av sukker og smaksstoffer i druene ved fordamping av vannet i saften. Under kontrolerte forhold den metoden er brukt å produsere Sauternes. 

Bouquet - Duft fra gjæring og flaskemodning (finnes i modne viner). / Duft i lagret vin. 

Brix - Amerikansk mål for sukkermengden i druer. 

Brut - Tørr. Mest brukt for champagne. 

Bunnfall - Stoffer som faler i bunnen i en flaske under modningsprossesen.  

Butt - Sherry eller whiskyfat som holder ca. 491 liter. 

C

Cantina - Italiensk for vineiendom. 

Caudalie - Fransk mål for variegheten av ettersmaken i vinen. 

Cava - Spansk musserende fremstilt etter tradisjonell metode.

Cave - Vinkjeller i Frankrike. 

Cépage - Fransk for druetype. 

Chai - Fransk for vinkjeller/lager. 

Chambrrere - Av chambre, fransk for "rom". Å lå vinen tilpasse seg romtemperaturen. 

Champagne - metoden - Tradisjonell metode for å lage musserende vin med sekundærgjæring i flasken.

Chaptalisere/Chaptalisering - Fransk for tilsetning av sukker under gjæring for å økte alkohol mengden i vinen. 

Château - Bygning eller boligen på en vineiendom. Hvis stå Château på ettiketen, betyr at vinen kommer bare fra der. 

Claret - Engelsk for røde viner fra Bordeaux. 

Classé - Fransk - betyr klassifisert. Mest brukt for viner i Bordeaux.

Classico - Italiensk for klassisk. For den opprinnelige sentrale delen av et vinområde. Beste kvaliteten. DOC eller DOCG-region.

Clavelin - vinflaske som er kort, stump og gammeldags. Brukt for viner i Jura i Frankrike. 

Climat - Utrykk fra Burgund for individuell vinmark.

Clos - Fransk for ingjerdet/lukket vnmark. 

CO2 maserasjon - Gjæring av hele drueklaser i en forseglet beholder som er fylt med karbondioksid. Lager fruktige viner som kan drikes unge. 

Colheita - Portugisisk før årgang.

Commune - Fransk for landsby eller kommune. Brukt i Bourgugne. Hver større commune har sin egen appellation.

Cooperage - Engelsk for trebeholdere eller verkstedet der fatene blir laget.

Coulant - Fransk for vin som er lett å drikke.

Coulure - Stand når vinstokken er i blomstering,  det fører at druene faller av for tidlig.

Courtier - Fransk for vinmegler.

Côte - Fransk for "åsside". Ofte en del av navnet på mange vinområder. 

Coteau(x) - Bedre franske vin fra fjell-/åssider.

Cosecha - Spansk for årgang/årets innhøstning. 

Crianza - Spansk vin som har modnet i to år eller mer. (6 månder på eik, 12 i Rioja og Ribera del Duero). 

Crémant - Fransk appelation for musserende viner fra Loire, Alsace og Burgund. Vin laget med Champagne metoden.

Cru - Utrykk som beskriver en enkelt vinmark, kvalifisert med en kvalitetsreferanse som "Grand Cru", "Premier Cru" etc. 

Crust - Type for bunnfall som finnes i flasker med årgangsportvin.

Cuvée - Fransk for spesielt blandet eller utvalgt vin.

Cuve Close - Fransk for "lukket tank" -> metoden brukt for produksjon av musserende vin der sekundærgjæering finner sted i lukkede tanker.

D

Dekantere - Hele vinen forsiktig fra flaske til karaffel for å fjerne bunnfallet. 

Delikat - Løselig begrep for lette viner uten mye smak, men velbalansert.

Demi-Sec - Halv-tørr vin.

Dégorgement - Prosess i Champagne metoden for å fjerne bunnfall fra flasken.

Denominación de origen (DO) - Spansk motstykke til det franske AOC-systemet.

Denominación de origen calificada (DOC) - Ny superkategori av spanske viner over DO, trådte i kraft i 1991. 

Denominazione d'origine controllata (DOC) - Italiensk motstykke til det franske AOC-systemet.

Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) - Toppkategorien for italienske viner, over DOC.

Domaine - Fransk for enkelt vinmark/eiendom/gård. 

Dosage - En sukker og vinblanding som tilsettes musserende vin etter dégorgement. Påvirker hvor søt eller tørr vinen blir.

Dolce/Dulce/Doux - Italiensk/spansk/fransk for søt. 

Dyp - Vin med lang og nyansert smak. 

E

Eddikstikk - Vin infisert av acetobacter og bare egner seg til eddikdestillering. 

Edelråte (Botrytis Cinerea) - Råte/Sopp som angriper hvite druer, skrumpe dem og konsentrere sukkeret.

Eik - Tre av hvilken de fleste vinfatene er laget av. 

Eikepreg - Aromaer (oftest krydder, vanilje, pepper, kaffe, te) i vinen som er lagret i fat (fra eik). 

Einzellage - Tysk for enkel, individuell vinmark. Motsatt av Grosslage som er samling av småmarker.

Eiswein - Intens søt vin laget om vinteren av druer som er høstet mens de er frosne. Tyskland og Østerrike har de beste. 

Elegant - Brukes for å forklare hvordan vi opplever vinen.

Éleveur - Person som kjøper ny vin fra småprodusenter og gjør den klar for salg. 

Éndruevin - Vin laget av og med navn etter en enkelt druesort.

Enkel - Drikkelig vin, men ikke noe spesielt. 

Forsterket vin  - Vil tilsatt alkohol for å stoppe gjøeringsprosessen og dermed beholde sødmen, for å gjøre vinen mer alkoholsterk. 

Eplesyre - En sur, organisk syre i druen. Den utvikler seg under druens vekst, men mengden reduseres når druen blir fullmoden. 

Erzeugerabfüllung - Tysk for vin som er tapt på eiendomen. 

Espumoso - Spansk musserende vin.

Ettersmak - Aroma(ene) som sitter igjen i munnen etter at vinen er svelget.

F

Fatgjæret - Vin gjært på fat, vanligvis fra eik. 

Fatlagring - Lagring av vin i fat eller beholdere av tre, vanligvis eik. Jo mer vinen er lagret, jo mer smak den få.

Fersk - Tiltalende, frisk ung vin.

Fet - Fyldig med høyt glyserininnhold - kan være søt.

Filtrering - Fjerning av gjær, faste stoffer og urenheter fra vinen før den er tappet i flaske. 

Finesse - Flyktige, vanskelig beskriv bare egenskaper som skiller en vin fra andre.

Fino - Tørreste type av sherry. 

Flat - Kjedelig smak og musserende vin som  har mistet kullsyren.

Flor - En film av gjær som dannes på toppen av fino-sherry. Den hindrer oksidering og tilfører en enestående tørr smak. 

Flygende vinmaker - En internasjonal vinmaker som reiser verden rund som rådgiver for vinhus og bringer den nye verdens teknikker til viner i gammel stil. 

Forskåret vin - Vin som er forstertekt ved å tilsette druespirit. Når spriten tilsettes før gjæringen er avslutett, blir gjærbakteriene drept, og ufermentert sukker forblir i vinen, den er søt. 

Frisk - Beskrivelse for vin. Hvit vin - sitrus og eple. Rød vin - friske bær. 

Frizzante - Italiensk for halvmusserende. 

Fruktighet /Fruktig - Kommer fra druene. Oftest brukt for å beskrive viner som har tidelig fruktig preg. 

Fumé - Røykpreget. vanligvis i unge viner fra Sauvignon Blanc. 

Fylde/Fyldig - Vin med struktur og smak. 

Füder - Fattype med størrelse av 960 liter - brukes for Mosel vin. 

 

G

Gamle verden - Alle tradisiojonelle vinområder i Europa, det nære Østen og Nord-Afrika. 

Gamle vinstokker - Eldre vinstokker som gir druer med mer intense smak. 

Garrafeira - Portugisisk for kvalitetsvin som får ekstra lagring og en halv prosent mer alkohol.  

Garvestoff - Samme som tannin. 

Gazéifié - Fransk for boblende gjennom tilsetning av karbondioksid. 

Gjæring - Naturlig prosess hvor druemosten omdannes til vin og sukker til alkohol. 

Gjærpreg - Aromaer som minner om brødbakst. Positiv i musserende viner, ofte negativ i stile viner. 

Glycerol - Fargeløst, søtlig stoff som kan gi inntrykk av fylde i vinen.

Gran reserva - Spansk kvalitetsvin lagret et bestemt antall år på fat. Produsert bare i beste årgangene. 

Grand Cru - Viner av top kvalitet, brukt spesielt i Bordeaux og Bourgogne.  

Grosslage - Gruppe av tyske vinmaker fra samme område under et felles navn. 

Grov - Kantet og primitiv - uinteressant vin.

Grønn - Ung, umoden vin. 

Grønnskjær - (farge) ofte i hvitvin som kommer fra kaldt klima. 

Gutesvervaltung - Tysk for eiendom. 

 

H

Halbtrocken - Tysk for halvtørr vin. 

Hard - For mye tannin og syre (ofte i røde viner).

Harmonisk - Vin med perfekt balanse i duft og smak.

Horisontal vinsmaking - Smaking av flere ulike viner fra samme årgang. 

Hul - Vin som har en god del alkohol, men ikke nok frukt til å gi tilstrekkelig smak og vekt i munnen.

Hurtigutviklet - Mer moden enn forventet.

Hybrid - Druesort som er krysset frem med en amerikansk vinstokk-sort og en europeisk Vitis Vinifera i motsetning til en krysing som er avlet frem fra to vinifera-sorter. 

 

I

Icewine - Spesial vin fra Canada, likt som Tysk og Østerriksk Eiswein.

Ikke-årgang - Vin uten angitt årgangsår, blanding av flere innhøstninger. 

Imperial - Store Bordeauxflasker som holder ca. 8 standardflasker.  

 

J

Jahrgang - Tysk for årgang. 

Jéroboam - Champagneflaske som holder 4 vanlige flasker. 

Jordaktig - Jordlig, grus- og mineralpreget duft som om den kommer direkte fra jordbunnen.

Jug wine - Amerikansk for enkelt bordvin. 

 

K

Kabinett - Den letteste kategorien av tyske QmP-viner. Tørr og med lavt alkoholinnhold. I Tyskland Kabinett viner kan ikke få tilsatt suker, men i Østerrike de kan få. 

Kaldgjæring - Langvaring, langsom gjæring ved lav temperatur for å trekke ut mest mulig friskhet av druene. Vanligvis for hvite viner i varmt klima. 

Karafel - Finere glassbeholder for vin, rommer vanligvis én flaske. Brukes ved dekantering av vin. 

Karbondioksid-maserasjon - Produksjonsmetode for rødvin ved gjæring av uknuste druer. 

Keller - Tysk for kjeller. 

Kjellerbok - Bok for å holde oversikt over hvilke viner vi har i kjelleren. 

Kjøttfull - Fyldige viner med kraftig rund smak - særlig rødvin. 

Klarhet/Klar vin - Vin som har vært filtrert (oftest rimelig vin). 

Klaring - Fjerning av faste stoffer fra en vin etter gjæringen. Ofte gjørt ved tilsetting klaringsmidler av eggehvitestoffer til på overflaten. Når stoffene synker, samler de opp urenheter. 

Klissen - For søt i forhold til syreinnhold.

Klone - Rase av druesorter. Pinot Noir har flere hundre kloner. 

Korkpenger - Avgift som betales til restauranten når man tar med egen vin. Lite praktisert i Norge. 

Korksmak - Syk kork som har smitter over på vinen, som får lukt og smak av gammel potetkjeller. 

Korkduft - Vinen kan dufte som kork, mugg eller fuktig kjeller. 

Kokt - Høyt alkoholinnhold uten balanse - som regel viner fra varme klimasoner.

Kompleks - Mange ulike, fint tilpassede aromaer som gjør vinen interessant.

Kooperativ - Når flere vinbønder går sammen om vinproduksjon og oftere også for markedsføring. 

Kort - Vin uten lengde og smak.

Kosher vin - Vin for jødiske, religiøse anledninger, laget under overvåking av en rabbiner. Veldig søtvin. 

Kraftig vin - Rik og fyldig. 

Kropp - Kraften, tyngden, strukturen på en vin. 

Krydret - Vin som har krydret smak. Vi kjenner forskjellige krydder i vinen når vi drikker den. 

Kullsyremaserasjon - Tradisjonell Beaujolais-gjærings metode der hele druer blir lagret i en lukket beholder under en kappe av karbongass for å produsere lett, fruktig rødvin. Brukes også i varme ormåder for å bevare fruktig smak. 

Kultivar - andre ord for enkelt druesort i Sør-Afrika. 

L

Lagar - Stein eller sement "beholder" for trykking av druene for produksjon av portvin. Arbeidere er barføtte. 

Lagring - Eller modning av vin som vil bli bedre med tiden.  

Landwein - Tysk kvalitetsklasse mellom Taffelwein og QBA = samme som Vin de Pays i Frankrike. 

Lang - Vin med smak som sitter lenge i munnhulen.

Late harvest - Sent innhøstning av druer. De har mer konsentrert sukker og sødme. 

Lett - Ikke fyldig vin, vin med lite alkohol. 

Lie - Fransk for bunnfallet som blir igjen i fatet, etter vin er tappet. 

Lieu-dit - Bourgognsk uttrykk for enkeltvinmark under Premier cru-standard. 

Liquoreux - Fransk for rik, søt og veldig kraftig vin. F.eks. Sauternes. 

Livlig - En vin stappfull av frukt og smak, ofte med en svak prikking av karbondioksid, kan være tilsiktet.

Lukket - Ung vin som avgir lite duft, antageligvis på grunn av modningsstadiet.

M

Maderisert - Noen ganger brukt i stedet for oksidert. Begrep for vin som har brun farge, flat smak og blitt utsatt for luft gjennom produksjon eller lagring. / Smaker som madeira. 

Mager - Tynn, mangler bredde i smaksinntrykket, mangler frukt men ikke syre.

Magnum - Vinflaske som holder 1,5 liter eller 2 vanlige flasker. 

Malolatisk gjæring - Sekundærgjæring som omdanner eplesyre til bløtere melkesyre. Vanlig i rødviner. I hviteviner fra varme land er den hidnret for å bevare vinen friskere og med mer syre. 

Manzanilla - Veldig tørr sherry.

Marmeladeaktig - Mer marmelade og syltetøy enn frisk frukt - ofte vin fra varmere klima.

Maserasjon - Utdrag av farge, aroma og smak. Den skjer når drue skallene er knust i gjæeringsbeholderen.

Meldugg - Veldig farlig sykdom på vinstokkene. Fører til at stilkene råtner, bladene skrumper og druene sprekker.

Meritage - Utrykk brukt for californiske viner blandet av klassiske druer fra Bordeaux. 

Metodo classico - Produksjon av musserende vin, tidligere kalt campagnemetoden. 

Metusalem - Stor Champagneflaske som kan holde 8 vanlige flasker.

Millésime - Fransk for årgang - (f.eks.2002). 

Mikroklima - Klimatiske forhold innen et lite område. F.eks. Innen en vingård. 

Mineralsk - Spesiell tørrhet som vanligvis knyttes til høyt syreinnhold. Chablis og Riesling fra Alsace. 

Moden - Vinen i perfekt balanse (mellom frukt og syre). 

Modning - Lagring av vin, for å være bedre. 

Moelleux - Fransk for "rund" eller "søt", men ikke like søt som Doux og Liquoreux. 

Most - Blanding av druesaft og fruktkjøtt som gjæres til vin.

Mousse - Fransk for sprudlingen i glasset når musserende vin skjenkes. 

Munnfølelse - Fysisk inntrykk av vin i munnen, vinens tekstur, påvirket av både tannin og fylde.

Musserende - Vin med bobbler. Bobblene kan komme fra flaske gjæring, tank gjæring eller tilsetting av CO2 i vinen. 

Myk - Vin myk i teksturen. Uten kraftige tanniner, ofte i viner fra Den nye verden. 

N

Négociant/Négociant Éleveur - Franks for vinhandler eller eksportør som kjøper vin fra flere kilder, modner den, kanskje blander og så selger den vinen. 

Nese - Nesen til en vin er dens bouquet eller aroma, avhengig av modenhet. Du lukter aromastoffer.

Non Vintage - NV - Blanding av vin, fra flere årganger. Mest brukt i Champagne og portvin. 

Nouveau - Beaujolais nouveau - vin fra siste høst, solgt den første vinter. 

Nøytral - Nesten uten aroma og smak - vanlig blant rimelige hvitviner.

O

Oksidert - Beskrivelse av vin som har hatt for mye tilgang til oksigen. 

Oljeaktig- Enkelte druer bl.a. Gewürztraminer og Viognier, har et oljeaktig preg i munnen.

Oloroso - Fyldig, lagret sherry. 

Omstikking - Klaringen av kvalitetsvin ved å tappe den fra bunnfallet til et annet fat.

Originalabfüllung - Tysk for "mis en bouteille au château" - Tapping av vin på eierens lokaler/eiendom. 

 

P

Parfymert - Rikt duftende aromastoffer. Brukes å beskrive hvitviner.

Passé - Overlagret vin.

Passito, vino - Sterk og søt italiensk dessert vin laget av tørket druer på stråmatter. (de er tørket i kort periode før pressing). 

Pétillant/ Perlant - Fransk for lett musserende, det samme som spritz.

Petit Château - En liten Boredaux-vineiendom under Cru Bourgeois-nivå.

Phylloxera - En lus/insekt som angriper vinrøttene (opprinelig fra Amerika). 

Pipe - Portvinsfat med plass for 522 liter. Også brukt for madeirafat på 418 liter og marsalafat på 422 liter. 

Pressvin - Vinen som blir presset av skallene etter at det meste av vinen er tappet av etter gjæringen. Vanligvis hard og mørk og brukes forsiktig for å gjøre en vin kraftigere. 

Prikkende - Prikkende, det samme som spritzig. Vin med litt kyllsyre. 

Primeur - Begrep brukt for veldig unge viner, spesielt beaujolais. 

Primæraromaer - Aromaer i vinen som kommer fra druene. 

Produsent - Selskap som er ansvarlig for produksjon og planleggingen av vinen. 

 

Q

Qualtiätswein bestimmter anbaugebiete (QBA) - Tysk kvalitetsbetegnelse for vin laget i en bestem region og av regelbestemte druer. Mellom Tafelwein og QmP. 

Qualitätswein mit prädikat (QMP)  - tysk toppkvaltietsbetegnelse for vin laget i bestemte områder, og laget av druer som ikke trenger tilskudd av tilleggsukker for å oppnå riktig alkoholnivå. Omfåtter fem kategorier fra det lette Kabinett-nivået og opp til intenst fyldig Trockenbeerauslese. 

Quinta - Portugisisk gård/ vingård.

 

R

Ratafia - Brandy blandet med søt, ugjæret druesaft. Spesialitet fra Champagne. 

Reserva - Spansk for vin som er lagret et visst antall år ifølge DO-bestemmelsene.

Récolte - Fransk for høst, innhøsting eller årgang. 

Remuage - Bevegelse for å fjerne bunnfallet i champagne uten at boblene ble borte. Det betyr risting og vridning av flaskene inntil de befinner seg i en opp-ned-posisjon - når prosesen er ferdig, bunnfallet er lagt ned i korken. 

Reserva - Italiensk for vin som er lagret et vistt antall år ifølge DOC-lovene. 

Réserve - Fransk for vin med høyere kvalitet. 

Restsødme -  Sukkermengden som er igjen i vinen etter at gjæringen er avsluttet.

Restsukker - Sukker som er igjen i vinen etter at gjæringen er avsluttet. Ofte brukes kun RS. 

Récolte - Fransk for avling eller årgang. 

Rik - Sødmefylt og fyldig, men ikke nødvendigvis søt.

Riserva - Spansk for Reserva, har tilsvarende legale begrensninger. 

Robust - Kraftig, litt bastant - vanligvis beskriver rødvin.

Rosata - Italiensk for rosé. 

Rosé - Vin laget av røde druer med lett farge. 

Rosso - Italiensk for rød. 

Rouge - Fransk for rød. 

Rund - God fylde, ingen skarpe kanter - drikkemoden.

Røkt - Karakteristisk for mange hvitviner fra Alsace.

- Grov vin av dårlig kvalitet.

S

Salmanazar - Flaske størrelse - holder 12 vanlige flasker. 

Sec - Tørr. Når brukt for Champagne betyr det egentlig middels tørr. 

Secco - Italiensk for tørr. 

Seco - Spansk og portugisisk for tørr. 

Sediment - Bunnfall etter lang lagring. 

Sekt - Tysk for musserende vin.

Sekundæraromaer - Aromaer i vinen som oppstår ved gjæring. 

Sélection des Grains Nobles - Sent innhøstet vin fra Alsace, tilsvarer den tyske Beerenauslese. 

Sen innhøstning - Innhøstning av druer etter den vanlige innhøstningsdato for å øke alkoholstyrken eller sødmen.

Silkemyk - Bløt struktur - høy kvalitet.

Skarp - Spiss, syrlig smak som kanskje blir rundere med tiden.

Smidig - Rund og bløt.

Smøraktig/Smørpreget - Aromaer og dufter som minner om smør. Veldig ofte i viner fra Chardonnay. 

Snerpende - Munntørrende, tanniner, tørker ut munnen.

Solera - Spansk og portugisisk system for å fylle opp eldre fat med yngre vin som har samme stil, for å sikre kontinuiteten i produksjonen. 

Solid - Nok substans, solid.

Sommelier - Fransk for vinkelner. 

Spätlese - Tysk for vin fra sent høstede druer. 

Spittoon - Spyttbakke som benyttes under vinsmaking. 

Spritzig - Prikker på tungen - skyldes CO2 i unge, lette hvitviner.

Spumante - Italiensk for kraftig mousseux. / Italiensk for musserende-lett. 

Sterkvin - Vin som får tilsatt sterk sprit, vanligvis før den første alkoholgjæringen er ferdig, og på den måten blir sødmen bevart. 

Stilk-preget - Bitter aroma og smak av drueklasens stilker.

Stille vin - Motsatte av musserende vin.

Streng - Forholdsvis besk og avvisende, kanskje fordi vinen ennå er ung.

Stum - Veldig liten nese, vanlig i god, ungdommelig vin.

Stålaktig - Løselig begrep for i hovedsak hvitviner som Sauvignon Blanc og Chardonnay fra kjølig klima. Mye syre.

Sur - For mye syre i vinen, på vei mot eddik smak.

Sur Lie - Fransk for "på bunnfallet" og betyr vin tappet direkte på flaske fra fatet eller gjæeringskaret for å få ekstra smak fra bunnfallet. Vanlig med kvalitets-muscadet. 

Süssreserve - Ugjæret og naturlig søt druesaft. I Tyskland er blandet i tørre viner for å balansere dem. 

Süss - Tysk for søt. 

Svovelaktig - Vin med overskudd av desinfiserende svoveldioksid SO2. Lukter som nytent fyrstikk, kan luftes bort.

Syltetøy - Smaker i rødvin lagret av overmodne druer. Kan være negativ eller positiv. 

T

Tafelwin  - Tysk for bordvin. Enkelste kvalitetsbetegnelsen i Tyskland. 

Tannin/Tanniner - Druenes eget konserveringsmiddel. Kommer fra skall, stilker og kjerner (samt trefat). Også kjent som garvestoffer.

Terroir - Fransk ord som beskriver jordsmonn og klima og alt i vinmarken som har influense på vinen. 

Tett - Kompakt farge og/eller tettpakket smak - vanligvis positivt.

Tinto - Spansk for rød. 

Tirage - Fransk for overføring av vin fra fat til flaske. 

Tischwein - Tysk for bordvin. 

Trocken - Tysk for tørr. 

Trockenbeerenauslese - Den søteste kategorien av tyske QmP-viner. Laget av sent innhøstede, edelråteinfiserte enkeltdruer.

Trocken - Tysk for tørr.  

Treaktig - Duft av gamle, skitne eikefat i stedet for nye.

Tung - Fyldig og alkohol sterk - brukes vanligvis for å angi dårlig balanse, men ikke for sterkviners del.

Tynn - Mangler smak, fylde og kropp.

Tørr - Tørr vin i teksturen som gir en tørr følelse på tungen. Møtsatt av søt vin.

Tårer - Fargeløse strømmer som henger igjen på innsiden av glasset etter relativt alkohol sterk vin.

 

U

Urteaktig - Minner om gress, urter og blader.

Uttørret - Vin som er passé fordi fruktsmaken er svunnet hen.

V

Vandig - Tynn og veik vin.

Varietal - Éndruevin. Vannligvis har navn etter druen som er laget fra. 

Vegetal  - Smaker mer kål enn urter.

Vekt - Alle viner har vekt, det er mål på hvor mye fylde vinen har.

Vendange - Fransk for høst (innhøstning). 

Vendange tardive - Fransk for vin laget av sent høstede druer. 

Vendemmia - Italiensk for vinhøst. 

Vendange tardive - Alsace utrykk for sen innhøstning, tilsvarer tysk Spätlese/Auslese. 

Vertikal smaking - Vin smaking av samme vin fra forskjellige årganger. 

Vignoble - Fransk for vinmark. 

Viltaktig - Viner som dufter mye på en moden animalsk måte, nordlige Rhône (Hermitage), Shiraz.

Vin de Pays - Fransk landvin, en mindre streng fransk kvalitets-betegnesle enn Appellation Contrôlée. 

Vin de Table - Fransk bordvin. 

Vin Délimité de qualité supérieure (VDQS) - Andre trinn i fransk kvalitets-kontroll, mellom Appellation Côntrôlée og vin de Pays. 

Vin Doux Naturel - VDN - Fransk for vin som er forsterket av alkohol før eller etter gjæringen. 

Vinifisering - Prosessen med å lage vin av druer. 

Vinifikasjon - Måten å lage vinen på/ Produksjon prosesen, fra vindruen er i hus til det ferdige resultatet. 

Vino da tavola - Italiensk bordvin. Betegnelse for enkel kvalitet, men omfatter flere spennende viner utenfor det vanlige regelverket. 

Vinho verde - Lett vin laget i Nordlige Portugal. Betyr ung vin, kan være hvit og rød. 

Vinmaker - Ansvarlig person for overvåking av vinifikasjonsprosessen.

Vitis Labrusca - Amerikansk vinstokksort som på egen hånd gir for voldsom vin, men som er nødvendig for å skaffe phylloxera-motstandsdyktige grunnstammer for Vitis Vinifera.

Vitis Vinifera - Den europeiske vinstokkfamilien, hvis druer er spesielt egnet til vin, i motsetning til de fleste andre. Gir det beste vinene i verden. 

Vitikultur - Vitenskapen og kunsten å dryke druer. 

Volatil - Noe som er volatilt fordamper lett og avgir masse flyktige stoffer.

 

W

Weingut - Betegnelse som brukes i Tyskland og Østerikke om en vinproduserende eiendom som dyrker sine egne druer. 

Winzergenossenschaft - Tysk for vinkooperativ - gruppe vin dyrkere som har slått seg sammen. 

X

 

Y

 

Z

 

Æ

 

Ø

Ønofil - Vinkjenner. 

Ønologi - Læren om vin. 

 

Å

Årgang - Årets druehøst, brukes også for å beskrive vinen fra et bestemt år. 

 

 

 

 

 

A
C
B
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
bottom of page