
Vin ordbok
A
Abboccato - Italiensk for halvsøt.
Aggressiv - Det motsatte av bløt og myk. Kan være svært syrlig eller svært bitter.
Aguja - Spansk lett muserende vin som er naturlig fremstilt.
Alkoholinnhold - Alkoholstyrke i vinen i %.
Alkoholisk gjæring - Prosses som får gjærsopper naturlige eller tilsatte til å forvandle druens sukker til alkohol og karbondioksid.
Almacenista - Spansk for lagereier. Uttrykket brukes om folk som modner små enkeltfat med sherry.
Amerikansk eik - Har sterkere og søtere karakter enn europeisk eik. Brukt av modning av rioja viner.
Amontillado - Modnet fino sherry, naturlig tørr, ofte søtet for å få mykere smak.
Animalsk - Smaksrik, kraftig vin - ofte med pikant smak som minner om kjøtt.
Annata - Italiensk for årgangs-tidspunkt.
Anslag - Første del av vinens smak.
AOC - Appelation d'Origine Contrôlé - Offisiell gradering for de beste franske vinene. "Kontrolert opprinnelse" - Fransk kvalitetskontroll-betegnelsen.
Appellasjon - Offisielt avgrenset opprinnelsessted / vindyrkings område. I Europa vin fra en appelasjon må være laget av en bestemt druetype.
Approved Viticultural Area - AVA - Appelation system som først ble innført i USA i begynnelsen av 1980.
Aroma - Primær lukt av vin, del av vinens duft som kommer direkte fra druen (druesaft, gjæring og noen gang fra eikefat).
Aromatisk - Mye duft, ofte fra krydrede eller blomsterpregede druer; Sauvignon Blanc, Gewürztraminer.
Astringent - Fysisk følelse som tanninoverskuddet etterlater i munnhulen.
Auslese - Tysk for utvelgelse. Hvit vin laget av druer som er modnet over vanlig nivå.
Avkastning - Mengden av vin produsert i en vinmark, uttrykt i hektoliter per hektar.
Avslutning - Inntrykket vinen gir på slutten av smaksprosessen.
B
Balansert vin - Forhold mellom ulike smakskomponenter i vinen, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.
Baltazar - Stor champagne flaske = 16 normalflasker.
Barrique - Bordeaux fat/eik fat på 225 liter.
Beerenauslese - Tysk for drueutvelgelse. Søtere og dyrere enn auslese siden bare de mest modne druene er brukt. Druene er plukket enkeltvis.
Bereich - Tysk regionuttrykk for et distrikt innenfor en vinregion. Brukes for Qba-viner.
Besk/Bitter - Er negativ, bitter ettersmak i viner som er lagret av druer som hadde modnet raskt.
Bianco - Italiensk for hvit.
Bin - Engelsk for binge - del av kjelleren som brukes for vin -> bin-ends siste flaskene av en årgang som er til salg.
Bitterhet - Smak som finnes ikke ofte i gode viner. Men den er karakteristisk for viner fra Nordvest Italia.
Blanco - Fransk for hvit.
Blanc de Blancs - Vin som er laget av hvite druer.
Blanc de Noirs - Hvitvin laget av kun mørke druer.
Blanding - Blanding av vin, det kan være fra ulike eller samme druetyper/årganger. Det er gjørt for å få bedre balanse, eller å få en spesifisert stil.
Blindsmaking - Vinsmaking hvor etiketten og formken av flasken er skjult for smakeren.
Bløt - Vin som inneholder lite tanniner. Smaker mykt og behagelig.
Bodega - Spansk for stor lagringskjeller/vinkjeller eller vineiendom.
Boytritis cinera - Såkalt edelråte, en sopp som fører til konsentrasjon av sukker og smaksstoffer i druene ved fordamping av vannet i saften. Under kontrolerte forhold den metoden er brukt å produsere Sauternes.
Bouquet - Duft fra gjæring og flaskemodning (finnes i modne viner). / Duft i lagret vin.
Brix - Amerikansk mål for sukkermengden i druer.
Brut - Tørr. Mest brukt for champagne.
Bunnfall - Stoffer som faler i bunnen i en flaske under modningsprossesen.
Butt - Sherry eller whiskyfat som holder ca. 491 liter.
C
Cantina - Italiensk for vineiendom.
Caudalie - Fransk mål for variegheten av ettersmaken i vinen.
Cava - Spansk musserende fremstilt etter tradisjonell metode.
Cave - Vinkjeller i Frankrike.
Cépage - Fransk for druetype.
Chai - Fransk for vinkjeller/lager.
Chambrrere - Av chambre, fransk for "rom". Å lå vinen tilpasse seg romtemperaturen.
Champagne - metoden - Tradisjonell metode for å lage musserende vin med sekundærgjæring i flasken.
Chaptalisere/Chaptalisering - Fransk for tilsetning av sukker under gjæring for å økte alkohol mengden i vinen.
Château - Bygning eller boligen på en vineiendom. Hvis stå Château på ettiketen, betyr at vinen kommer bare fra der.
Claret - Engelsk for røde viner fra Bordeaux.
Classé - Fransk - betyr klassifisert. Mest brukt for viner i Bordeaux.
Classico - Italiensk for klassisk. For den opprinnelige sentrale delen av et vinområde. Beste kvaliteten. DOC eller DOCG-region.
Clavelin - vinflaske som er kort, stump og gammeldags. Brukt for viner i Jura i Frankrike.
Climat - Utrykk fra Burgund for individuell vinmark.
Clos - Fransk for ingjerdet/lukket vnmark.
CO2 maserasjon - Gjæring av hele drueklaser i en forseglet beholder som er fylt med karbondioksid. Lager fruktige viner som kan drikes unge.
Colheita - Portugisisk før årgang.
Commune - Fransk for landsby eller kommune. Brukt i Bourgugne. Hver større commune har sin egen appellation.
Cooperage - Engelsk for trebeholdere eller verkstedet der fatene blir laget.
Coulant - Fransk for vin som er lett å drikke.
Coulure - Stand når vinstokken er i blomstering, det fører at druene faller av for tidlig.
Courtier - Fransk for vinmegler.
Côte - Fransk for "åsside". Ofte en del av navnet på mange vinområder.
Coteau(x) - Bedre franske vin fra fjell-/åssider.
Cosecha - Spansk for årgang/årets innhøstning.
Crianza - Spansk vin som har modnet i to år eller mer. (6 månder på eik, 12 i Rioja og Ribera del Duero).
Crémant - Fransk appelation for musserende viner fra Loire, Alsace og Burgund. Vin laget med Champagne metoden.
Cru - Utrykk som beskriver en enkelt vinmark, kvalifisert med en kvalitetsreferanse som "Grand Cru", "Premier Cru" etc.
Crust - Type for bunnfall som finnes i flasker med årgangsportvin.
Cuvée - Fransk for spesielt blandet eller utvalgt vin.
Cuve Close - Fransk for "lukket tank" -> metoden brukt for produksjon av musserende vin der sekundærgjæering finner sted i lukkede tanker.
D
Dekantere - Hele vinen forsiktig fra flaske til karaffel for å fjerne bunnfallet.
Delikat - Løselig begrep for lette viner uten mye smak, men velbalansert.
Demi-Sec - Halv-tørr vin.
Dégorgement - Prosess i Champagne metoden for å fjerne bunnfall fra flasken.
Denominación de origen (DO) - Spansk motstykke til det franske AOC-systemet.
Denominación de origen calificada (DOC) - Ny superkategori av spanske viner over DO, trådte i kraft i 1991.
Denominazione d'origine controllata (DOC) - Italiensk motstykke til det franske AOC-systemet.
Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) - Toppkategorien for italienske viner, over DOC.
Domaine - Fransk for enkelt vinmark/eiendom/gård.
Dosage - En sukker og vinblanding som tilsettes musserende vin etter dégorgement. Påvirker hvor søt eller tørr vinen blir.
Dolce/Dulce/Doux - Italiensk/spansk/fransk for søt.
Dyp - Vin med lang og nyansert smak.
E
Eddikstikk - Vin infisert av acetobacter og bare egner seg til eddikdestillering.
Edelråte (Botrytis Cinerea) - Råte/Sopp som angriper hvite druer, skrumpe dem og konsentrere sukkeret.
Eik - Tre av hvilken de fleste vinfatene er laget av.
Eikepreg - Aromaer (oftest krydder, vanilje, pepper, kaffe, te) i vinen som er lagret i fat (fra eik).
Einzellage - Tysk for enkel, individuell vinmark. Motsatt av Grosslage som er samling av småmarker.
Eiswein - Intens søt vin laget om vinteren av druer som er høstet mens de er frosne. Tyskland og Østerrike har de beste.
Elegant - Brukes for å forklare hvordan vi opplever vinen.
Éleveur - Person som kjøper ny vin fra småprodusenter og gjør den klar for salg.
Éndruevin - Vin laget av og med navn etter en enkelt druesort.
Enkel - Drikkelig vin, men ikke noe spesielt.
Forsterket vin - Vil tilsatt alkohol for å stoppe gjøeringsprosessen og dermed beholde sødmen, for å gjøre vinen mer alkoholsterk.
Eplesyre - En sur, organisk syre i druen. Den utvikler seg under druens vekst, men mengden reduseres når druen blir fullmoden.
Erzeugerabfüllung - Tysk for vin som er tapt på eiendomen.
Espumoso - Spansk musserende vin.
Ettersmak - Aroma(ene) som sitter igjen i munnen etter at vinen er svelget.
F
Fatgjæret - Vin gjært på fat, vanligvis fra eik.
Fatlagring - Lagring av vin i fat eller beholdere av tre, vanligvis eik. Jo mer vinen er lagret, jo mer smak den få.
Fersk - Tiltalende, frisk ung vin.
Fet - Fyldig med høyt glyserininnhold - kan være søt.
Filtrering - Fjerning av gjær, faste stoffer og urenheter fra vinen før den er tappet i flaske.
Finesse - Flyktige, vanskelig beskriv bare egenskaper som skiller en vin fra andre.
Fino - Tørreste type av sherry.
Flat - Kjedelig smak og musserende vin som har mistet kullsyren.
Flor - En film av gjær som dannes på toppen av fino-sherry. Den hindrer oksidering og tilfører en enestående tørr smak.
Flygende vinmaker - En internasjonal vinmaker som reiser verden rund som rådgiver for vinhus og bringer den nye verdens teknikker til viner i gammel stil.
Forskåret vin - Vin som er forstertekt ved å tilsette druespirit. Når spriten tilsettes før gjæringen er avslutett, blir gjærbakteriene drept, og ufermentert sukker forblir i vinen, den er søt.
Frisk - Beskrivelse for vin. Hvit vin - sitrus og eple. Rød vin - friske bær.
Frizzante - Italiensk for halvmusserende.
Fruktighet /Fruktig - Kommer fra druene. Oftest brukt for å beskrive viner som har tidelig fruktig preg.
Fumé - Røykpreget. vanligvis i unge viner fra Sauvignon Blanc.
Fylde/Fyldig - Vin med struktur og smak.
Füder - Fattype med størrelse av 960 liter - brukes for Mosel vin.
G
Gamle verden - Alle tradisiojonelle vinområder i Europa, det nære Østen og Nord-Afrika.
Gamle vinstokker - Eldre vinstokker som gir druer med mer intense smak.
Garrafeira - Portugisisk for kvalitetsvin som får ekstra lagring og en halv prosent mer alkohol.
Garvestoff - Samme som tannin.
Gazéifié - Fransk for boblende gjennom tilsetning av karbondioksid.
Gjæring - Naturlig prosess hvor druemosten omdannes til vin og sukker til alkohol.
Gjærpreg - Aromaer som minner om brødbakst. Positiv i musserende viner, ofte negativ i stile viner.
Glycerol - Fargeløst, søtlig stoff som kan gi inntrykk av fylde i vinen.
Gran reserva - Spansk kvalitetsvin lagret et bestemt antall år på fat. Produsert bare i beste årgangene.
Grand Cru - Viner av top kvalitet, brukt spesielt i Bordeaux og Bourgogne.
Grosslage - Gruppe av tyske vinmaker fra samme område under et felles navn.
Grov - Kantet og primitiv - uinteressant vin.
Grønn - Ung, umoden vin.
Grønnskjær - (farge) ofte i hvitvin som kommer fra kaldt klima.
Gutesvervaltung - Tysk for eiendom.
H
Halbtrocken - Tysk for halvtørr vin.
Hard - For mye tannin og syre (ofte i røde viner).
Harmonisk - Vin med perfekt balanse i duft og smak.
Horisontal vinsmaking - Smaking av flere ulike viner fra samme årgang.
Hul - Vin som har en god del alkohol, men ikke nok frukt til å gi tilstrekkelig smak og vekt i munnen.
Hurtigutviklet - Mer moden enn forventet.
Hybrid - Druesort som er krysset frem med en amerikansk vinstokk-sort og en europeisk Vitis Vinifera i motsetning til en krysing som er avlet frem fra to vinifera-sorter.
I
Icewine - Spesial vin fra Canada, likt som Tysk og Østerriksk Eiswein.
Ikke-årgang - Vin uten angitt årgangsår, blanding av flere innhøstninger.
Imperial - Store Bordeauxflasker som holder ca. 8 standardflasker.
J
Jahrgang - Tysk for årgang.
Jéroboam - Champagneflaske som holder 4 vanlige flasker.
Jordaktig - Jordlig, grus- og mineralpreget duft som om den kommer direkte fra jordbunnen.
Jug wine - Amerikansk for enkelt bordvin.
K
Kabinett - Den letteste kategorien av tyske QmP-viner. Tørr og med lavt alkoholinnhold. I Tyskland Kabinett viner kan ikke få tilsatt suker, men i Østerrike de kan få.
Kaldgjæring - Langvaring, langsom gjæring ved lav temperatur for å trekke ut mest mulig friskhet av druene. Vanligvis for hvite viner i varmt klima.
Karafel - Finere glassbeholder for vin, rommer vanligvis én flaske. Brukes ved dekantering av vin.
Karbondioksid-maserasjon - Produksjonsmetode for rødvin ved gjæring av uknuste druer.
Keller - Tysk for kjeller.
Kjellerbok - Bok for å holde oversikt over hvilke viner vi har i kjelleren.
Kjøttfull - Fyldige viner med kraftig rund smak - særlig rødvin.
Klarhet/Klar vin - Vin som har vært filtrert (oftest rimelig vin).
Klaring - Fjerning av faste stoffer fra en vin etter gjæringen. Ofte gjørt ved tilsetting klaringsmidler av eggehvitestoffer til på overflaten. Når stoffene synker, samler de opp urenheter.
Klissen - For søt i forhold til syreinnhold.
Klone - Rase av druesorter. Pinot Noir har flere hundre kloner.
Korkpenger - Avgift som betales til restauranten når man tar med egen vin. Lite praktisert i Norge.
Korksmak - Syk kork som har smitter over på vinen, som får lukt og smak av gammel potetkjeller.
Korkduft - Vinen kan dufte som kork, mugg eller fuktig kjeller.
Kokt - Høyt alkoholinnhold uten balanse - som regel viner fra varme klimasoner.
Kompleks - Mange ulike, fint tilpassede aromaer som gjør vinen interessant.
Kooperativ - Når flere vinbønder går sammen om vinproduksjon og oftere også for markedsføring.
Kort - Vin uten lengde og smak.
Kosher vin - Vin for jødiske, religiøse anledninger, laget under overvåking av en rabbiner. Veldig søtvin.
Kraftig vin - Rik og fyldig.
Kropp - Kraften, tyngden, strukturen på en vin.
Krydret - Vin som har krydret smak. Vi kjenner forskjellige krydder i vinen når vi drikker den.
Kullsyremaserasjon - Tradisjonell Beaujolais-gjærings metode der hele druer blir lagret i en lukket beholder under en kappe av karbongass for å produsere lett, fruktig rødvin. Brukes også i varme ormåder for å bevare fruktig smak.
Kultivar - andre ord for enkelt druesort i Sør-Afrika.
L
Lagar - Stein eller sement "beholder" for trykking av druene for produksjon av portvin. Arbeidere er barføtte.
Lagring - Eller modning av vin som vil bli bedre med tiden.
Landwein - Tysk kvalitetsklasse mellom Taffelwein og QBA = samme som Vin de Pays i Frankrike.
Lang - Vin med smak som sitter lenge i munnhulen.
Late harvest - Sent innhøstning av druer. De har mer konsentrert sukker og sødme.
Lett - Ikke fyldig vin, vin med lite alkohol.
Lie - Fransk for bunnfallet som blir igjen i fatet, etter vin er tappet.
Lieu-dit - Bourgognsk uttrykk for enkeltvinmark under Premier cru-standard.
Liquoreux - Fransk for rik, søt og veldig kraftig vin. F.eks. Sauternes.
Livlig - En vin stappfull av frukt og smak, ofte med en svak prikking av karbondioksid, kan være tilsiktet.
Lukket - Ung vin som avgir lite duft, antageligvis på grunn av modningsstadiet.
M
Maderisert - Noen ganger brukt i stedet for oksidert. Begrep for vin som har brun farge, flat smak og blitt utsatt for luft gjennom produksjon eller lagring. / Smaker som madeira.
Mager - Tynn, mangler bredde i smaksinntrykket, mangler frukt men ikke syre.
Magnum - Vinflaske som holder 1,5 liter eller 2 vanlige flasker.
Malolatisk gjæring - Sekundærgjæring som omdanner eplesyre til bløtere melkesyre. Vanlig i rødviner. I hviteviner fra varme land er den hidnret for å bevare vinen friskere og med mer syre.
Manzanilla - Veldig tørr sherry.
Marmeladeaktig - Mer marmelade og syltetøy enn frisk frukt - ofte vin fra varmere klima.
Maserasjon - Utdrag av farge, aroma og smak. Den skjer når drue skallene er knust i gjæeringsbeholderen.
Meldugg - Veldig farlig sykdom på vinstokkene. Fører til at stilkene råtner, bladene skrumper og druene sprekker.
Meritage - Utrykk brukt for californiske viner blandet av klassiske druer fra Bordeaux.
Metodo classico - Produksjon av musserende vin, tidligere kalt campagnemetoden.
Metusalem - Stor Champagneflaske som kan holde 8 vanlige flasker.
Millésime - Fransk for årgang - (f.eks.2002).
Mikroklima - Klimatiske forhold innen et lite område. F.eks. Innen en vingård.
Mineralsk - Spesiell tørrhet som vanligvis knyttes til høyt syreinnhold. Chablis og Riesling fra Alsace.
Moden - Vinen i perfekt balanse (mellom frukt og syre).
Modning - Lagring av vin, for å være bedre.
Moelleux - Fransk for "rund" eller "søt", men ikke like søt som Doux og Liquoreux.
Most - Blanding av druesaft og fruktkjøtt som gjæres til vin.
Mousse - Fransk for sprudlingen i glasset når musserende vin skjenkes.
Munnfølelse - Fysisk inntrykk av vin i munnen, vinens tekstur, påvirket av både tannin og fylde.
Musserende - Vin med bobbler. Bobblene kan komme fra flaske gjæring, tank gjæring eller tilsetting av CO2 i vinen.
Myk - Vin myk i teksturen. Uten kraftige tanniner, ofte i viner fra Den nye verden.
N
Négociant/Négociant Éleveur - Franks for vinhandler eller eksportør som kjøper vin fra flere kilder, modner den, kanskje blander og så selger den vinen.
Nese - Nesen til en vin er dens bouquet eller aroma, avhengig av modenhet. Du lukter aromastoffer.
Non Vintage - NV - Blanding av vin, fra flere årganger. Mest brukt i Champagne og portvin.
Nouveau - Beaujolais nouveau - vin fra siste høst, solgt den første vinter.
Nøytral - Nesten uten aroma og smak - vanlig blant rimelige hvitviner.
O
Oksidert - Beskrivelse av vin som har hatt for mye tilgang til oksigen.
Oljeaktig- Enkelte druer bl.a. Gewürztraminer og Viognier, har et oljeaktig preg i munnen.
Oloroso - Fyldig, lagret sherry.
Omstikking - Klaringen av kvalitetsvin ved å tappe den fra bunnfallet til et annet fat.
Originalabfüllung - Tysk for "mis en bouteille au château" - Tapping av vin på eierens lokaler/eiendom.
P
Parfymert - Rikt duftende aromastoffer. Brukes å beskrive hvitviner.
Passé - Overlagret vin.
Passito, vino - Sterk og søt italiensk dessert vin laget av tørket druer på stråmatter. (de er tørket i kort periode før pressing).
Pétillant/ Perlant - Fransk for lett musserende, det samme som spritz.
Petit Château - En liten Boredaux-vineiendom under Cru Bourgeois-nivå.
Phylloxera - En lus/insekt som angriper vinrøttene (opprinelig fra Amerika).
Pipe - Portvinsfat med plass for 522 liter. Også brukt for madeirafat på 418 liter og marsalafat på 422 liter.
Pressvin - Vinen som blir presset av skallene etter at det meste av vinen er tappet av etter gjæringen. Vanligvis hard og mørk og brukes forsiktig for å gjøre en vin kraftigere.
Prikkende - Prikkende, det samme som spritzig. Vin med litt kyllsyre.
Primeur - Begrep brukt for veldig unge viner, spesielt beaujolais.
Primæraromaer - Aromaer i vinen som kommer fra druene.
Produsent - Selskap som er ansvarlig for produksjon og planleggingen av vinen.
Q
Qualtiätswein bestimmter anbaugebiete (QBA) - Tysk kvalitetsbetegnelse for vin laget i en bestem region og av regelbestemte druer. Mellom Tafelwein og QmP.
Qualitätswein mit prädikat (QMP) - tysk toppkvaltietsbetegnelse for vin laget i bestemte områder, og laget av druer som ikke trenger tilskudd av tilleggsukker for å oppnå riktig alkoholnivå. Omfåtter fem kategorier fra det lette Kabinett-nivået og opp til intenst fyldig Trockenbeerauslese.
Quinta - Portugisisk gård/ vingård.
R
Ratafia - Brandy blandet med søt, ugjæret druesaft. Spesialitet fra Champagne.
Reserva - Spansk for vin som er lagret et visst antall år ifølge DO-bestemmelsene.
Récolte - Fransk for høst, innhøsting eller årgang.
Remuage - Bevegelse for å fjerne bunnfallet i champagne uten at boblene ble borte. Det betyr risting og vridning av flaskene inntil de befinner seg i en opp-ned-posisjon - når prosesen er ferdig, bunnfallet er lagt ned i korken.
Reserva - Italiensk for vin som er lagret et vistt antall år ifølge DOC-lovene.
Réserve - Fransk for vin med høyere kvalitet.
Restsødme - Sukkermengden som er igjen i vinen etter at gjæringen er avsluttet.
Restsukker - Sukker som er igjen i vinen etter at gjæringen er avsluttet. Ofte brukes kun RS.
Récolte - Fransk for avling eller årgang.
Rik - Sødmefylt og fyldig, men ikke nødvendigvis søt.
Riserva - Spansk for Reserva, har tilsvarende legale begrensninger.
Robust - Kraftig, litt bastant - vanligvis beskriver rødvin.
Rosata - Italiensk for rosé.
Rosé - Vin laget av røde druer med lett farge.
Rosso - Italiensk for rød.
Rouge - Fransk for rød.
Rund - God fylde, ingen skarpe kanter - drikkemoden.
Røkt - Karakteristisk for mange hvitviner fra Alsace.
Rå - Grov vin av dårlig kvalitet.
S
Salmanazar - Flaske størrelse - holder 12 vanlige flasker.
Sec - Tørr. Når brukt for Champagne betyr det egentlig middels tørr.
Secco - Italiensk for tørr.
Seco - Spansk og portugisisk for tørr.
Sediment - Bunnfall etter lang lagring.
Sekt - Tysk for musserende vin.
Sekundæraromaer - Aromaer i vinen som oppstår ved gjæring.
Sélection des Grains Nobles - Sent innhøstet vin fra Alsace, tilsvarer den tyske Beerenauslese.
Sen innhøstning - Innhøstning av druer etter den vanlige innhøstningsdato for å øke alkoholstyrken eller sødmen.
Silkemyk - Bløt struktur - høy kvalitet.
Skarp - Spiss, syrlig smak som kanskje blir rundere med tiden.
Smidig - Rund og bløt.
Smøraktig/Smørpreget - Aromaer og dufter som minner om smør. Veldig ofte i viner fra Chardonnay.
Snerpende - Munntørrende, tanniner, tørker ut munnen.
Solera - Spansk og portugisisk system for å fylle opp eldre fat med yngre vin som har samme stil, for å sikre kontinuiteten i produksjonen.
Solid - Nok substans, solid.
Sommelier - Fransk for vinkelner.
Spätlese - Tysk for vin fra sent høstede druer.
Spittoon - Spyttbakke som benyttes under vinsmaking.
Spritzig - Prikker på tungen - skyldes CO2 i unge, lette hvitviner.
Spumante - Italiensk for kraftig mousseux. / Italiensk for musserende-lett.
Sterkvin - Vin som får tilsatt sterk sprit, vanligvis før den første alkoholgjæringen er ferdig, og på den måten blir sødmen bevart.
Stilk-preget - Bitter aroma og smak av drueklasens stilker.
Stille vin - Motsatte av musserende vin.
Streng - Forholdsvis besk og avvisende, kanskje fordi vinen ennå er ung.
Stum - Veldig liten nese, vanlig i god, ungdommelig vin.
Stålaktig - Løselig begrep for i hovedsak hvitviner som Sauvignon Blanc og Chardonnay fra kjølig klima. Mye syre.
Sur - For mye syre i vinen, på vei mot eddik smak.
Sur Lie - Fransk for "på bunnfallet" og betyr vin tappet direkte på flaske fra fatet eller gjæeringskaret for å få ekstra smak fra bunnfallet. Vanlig med kvalitets-muscadet.
Süssreserve - Ugjæret og naturlig søt druesaft. I Tyskland er blandet i tørre viner for å balansere dem.
Süss - Tysk for søt.
Svovelaktig - Vin med overskudd av desinfiserende svoveldioksid SO2. Lukter som nytent fyrstikk, kan luftes bort.
Syltetøy - Smaker i rødvin lagret av overmodne druer. Kan være negativ eller positiv.
T
Tafelwin - Tysk for bordvin. Enkelste kvalitetsbetegnelsen i Tyskland.
Tannin/Tanniner - Druenes eget konserveringsmiddel. Kommer fra skall, stilker og kjerner (samt trefat). Også kjent som garvestoffer.
Terroir - Fransk ord som beskriver jordsmonn og klima og alt i vinmarken som har influense på vinen.
Tett - Kompakt farge og/eller tettpakket smak - vanligvis positivt.
Tinto - Spansk for rød.
Tirage - Fransk for overføring av vin fra fat til flaske.
Tischwein - Tysk for bordvin.
Trocken - Tysk for tørr.
Trockenbeerenauslese - Den søteste kategorien av tyske QmP-viner. Laget av sent innhøstede, edelråteinfiserte enkeltdruer.
Trocken - Tysk for tørr.
Treaktig - Duft av gamle, skitne eikefat i stedet for nye.
Tung - Fyldig og alkohol sterk - brukes vanligvis for å angi dårlig balanse, men ikke for sterkviners del.
Tynn - Mangler smak, fylde og kropp.
Tørr - Tørr vin i teksturen som gir en tørr følelse på tungen. Møtsatt av søt vin.
Tårer - Fargeløse strømmer som henger igjen på innsiden av glasset etter relativt alkohol sterk vin.
U
Urteaktig - Minner om gress, urter og blader.
Uttørret - Vin som er passé fordi fruktsmaken er svunnet hen.
V
Vandig - Tynn og veik vin.
Varietal - Éndruevin. Vannligvis har navn etter druen som er laget fra.
Vegetal - Smaker mer kål enn urter.
Vekt - Alle viner har vekt, det er mål på hvor mye fylde vinen har.
Vendange - Fransk for høst (innhøstning).
Vendange tardive - Fransk for vin laget av sent høstede druer.
Vendemmia - Italiensk for vinhøst.
Vendange tardive - Alsace utrykk for sen innhøstning, tilsvarer tysk Spätlese/Auslese.
Vertikal smaking - Vin smaking av samme vin fra forskjellige årganger.
Vignoble - Fransk for vinmark.
Viltaktig - Viner som dufter mye på en moden animalsk måte, nordlige Rhône (Hermitage), Shiraz.
Vin de Pays - Fransk landvin, en mindre streng fransk kvalitets-betegnesle enn Appellation Contrôlée.
Vin de Table - Fransk bordvin.
Vin Délimité de qualité supérieure (VDQS) - Andre trinn i fransk kvalitets-kontroll, mellom Appellation Côntrôlée og vin de Pays.
Vin Doux Naturel - VDN - Fransk for vin som er forsterket av alkohol før eller etter gjæringen.
Vinifisering - Prosessen med å lage vin av druer.
Vinifikasjon - Måten å lage vinen på/ Produksjon prosesen, fra vindruen er i hus til det ferdige resultatet.
Vino da tavola - Italiensk bordvin. Betegnelse for enkel kvalitet, men omfatter flere spennende viner utenfor det vanlige regelverket.
Vinho verde - Lett vin laget i Nordlige Portugal. Betyr ung vin, kan være hvit og rød.
Vinmaker - Ansvarlig person for overvåking av vinifikasjonsprosessen.
Vitis Labrusca - Amerikansk vinstokksort som på egen hånd gir for voldsom vin, men som er nødvendig for å skaffe phylloxera-motstandsdyktige grunnstammer for Vitis Vinifera.
Vitis Vinifera - Den europeiske vinstokkfamilien, hvis druer er spesielt egnet til vin, i motsetning til de fleste andre. Gir det beste vinene i verden.
Vitikultur - Vitenskapen og kunsten å dryke druer.
Volatil - Noe som er volatilt fordamper lett og avgir masse flyktige stoffer.
W
Weingut - Betegnelse som brukes i Tyskland og Østerikke om en vinproduserende eiendom som dyrker sine egne druer.
Winzergenossenschaft - Tysk for vinkooperativ - gruppe vin dyrkere som har slått seg sammen.
X
Y
Z
Æ
Ø
Ønofil - Vinkjenner.
Ønologi - Læren om vin.
Å
Årgang - Årets druehøst, brukes også for å beskrive vinen fra et bestemt år.