Vin ordbok 

Abboccato - Italiensk for halvsøt. 

Aggressiv - Det motsatte av bløt og myk.

Alkoholinnhold - Alkoholstyrke i vinen i %.

Alkoholisk gjæring - Prosses som får gjærsopper naturlige eller tilsatte til å forvandle druens sukker til alkohol og karbondioksid.

Almacenista - Spansk for lagereier. Uttrykket brukes om folk som modner små enkeltfat med sherry. 

Amerikansk eik - Har sterkere og søtere karakter enn europeisk eik. Brukt av modning av rioja viner. 

Amontillado - Modnet fino sherry, naturlig tørr, ofte søtet for å få mykere smak.

Animalsk - Smaksrik, kraftig vin - ofte med pikant smak som minner om kjøtt.

Annata - Italiensk for årgangs-tidspunkt.

AOC - Appelation d'Origine Contrôlé - Offisiell gradering for de beste franske vinene. "Kontrolert opprinnelse" - Fransk kvalitetskontroll-betegnelsen.

Approved Viticultural Area - AVA - Appelation system som først ble innført i USA i begynnelsen av 1980. 

Aroma - Primær lukt av vin, del av vinens duft som kommer direkte fra druen (druesaft, gjæring og noen gang fra eikefat.

Aromatisk - Mye duft, ofte fra krydrede eller blomsterpregede druer; Sauvignon Blanc, Gewürztraminer.

Astringent - Fysisk følelse som tanninoverskuddet etterlater i munnhulen.

Auslese - Tysk for utvelgelse. Hvit vin laget av druer som er modnet over vanlig nivå.

Avkastning - Mengden av vin produsert i en vinmark, uttrykt i hektoliter per hektar. 

Avslutning - Inntrykket vinen gir på slutten av smaksprosessen.

 

B

Balanse - Forhold mellom ulike smakskomponenter i vinen, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.

Baltazar - Stor champagne flaske = 16 normalflasker.

Barrique - Bordeaux fat på 225 liter. 

Beerenauslese - Tysk for drueutvelgelse. Søtere og dyrere enn auslese siden bare de mest modne druene er brukt. Druene er plukket enkeltvis.

Bereich - Tysk regionuttrykk for et distrikt innenfor en vinregion. Brukes for Qba-viner

Bin - Engelsk for binge - del av kjelleren som brukes for vin -> bin-ends siste flaskene av en årgang som er til salg.

Bitterhet - Smak som finnes ikke ofte i gode viner. Men den er karakteristisk for viner fra Nordvest Italia. 

Blanc de Blancs - Vin som er laget av hvite druer. 

Blanc de Noirs - Hvitvin laget av kun mørke druer. 

Bløt - Vin som inneholder lite tanniner.

Bodega - Spansk for stor lagringskjeller/vinkjeller eller vineiendom. 

Boytritis cinera - Såkalt edelråte, en sopp som fører til konsentrasjon av sukker og smaksstoffer i druene ved fordamping av vannet i saften. Under kontrolerte forhold den metoden er brukt å produsere Sauternes. 

Bouquet - Duft fra gjæring og flaskemodning (finnes i modne viner). 

Brix - Amerikansk mål for sukkermengden i druer. 

Brut - Tørr. Mest brukt for champagne. 

Bunnfall - Stoffer som faler i bunnen i en flaske under modningsprossesen.  

 

C

Cantina - Italiensk for vineiendom. 

Caudalie - Fransk mål for variegheten av ettersmaken i vinen. 

Cave - Fransk for kjeller. 

Chambrrere - Av chambre, fransk for "rom". Å lå vinen tilpasse seg romtemperaturen. 

Champagne - metoden - Tradisjonell metode for å lage musserende vin med sekundærgjæring i flasken.

Chaptalisere/Chaptalisering - Fransk for tilsetning av sukker under gjæring for å økte alkohol mengden i vinen. 

Château - Bygning eller boligen på en vineiendom. Hvis stå Château på ettiketen, betyr at vinen kommer bare fra der. 

Claret - Engelsk for røde viner fra Bordeaux

Classé - Fransk - betyr klassifisert. Mest brukt for viner i Bordeaux.

Classico - Italiensk for klassisk. For den opprinnelige sentrale delen av et vinområde. Beste kvaliteten. DOC eller DOCG-region.

Climat - Utrykk fra Burgund for individuell vinmark.

Clos - Fransk for ingjerdet/lukket vnmark. 

CO2 maserasjon - Gjæring av hele drueklaser i en forseglet beholder som er fylt med karbondioksid. Lager fruktige viner som kan drikes unge. 

Colheita - Portugisisk før årgang.

Commune - Fransk for landsby eller kommune. Brukt i Bourgugne. Hver større commune har sin egen appellation.

Cooperage - Engelsk for trebeholdere eller verkstedet der fatene blir laget.

Coulant - Fransk for vin som er lett å drikke.

Coulure - Stand når vinstokken er i blomstering,  det fører at druene faller av for tidlig.

Courtier - Fransk for vinmegler.

Côte - Fransk for "åsside". Ofte en del av navnet på mange vinområder. 

Coteau(x) - Bedre franske vin fra fjell-/åssider.

Cosecha - Spansk for skrånende vinmarker. 

Crianza - Spansk vin som har modnet i to år eller mer. (6 månder på eik, 12 i Rioja og Ribera del Duero). 

Crémant - Fransk appelation for musserende viner fra Loire, Alsace og Burgund. Vin laget med Champagne metoden.

Cru - Utrykk som beskriver en enkelt vinmark, kvalifisert med en kvalitetsreferanse som "Grand Cru", "Premier Cru" etc. 

Cuvée - Fransk for spesielt blandet eller utvalgt vin.

Cuve Close - Fransk for "lukket tank" -> metoden brukt for produksjon av musserende vin der sekundærgjæering finner sted i lukkede tanker.

 

D

Dekantere - Hele vinen forsiktig fra flaske til karaffel for å fjerne bunnfallet. 

Delikat - Løselig begrep for lette viner uten mye smak, men velbalansert.

Demi-Sec - Halv-tørr vin (musserende).

Dégorgement - Prosess i Champagne metoden for å fjerne bunnfall fra flasken.

Denominación de origen (DO) - Spansk motstykke til det franske AOC-systemet.

Denominación de origen calificada (DOC) - Ny superkategori av spanske viner over DO, trådte i kraft i 1991. 

Denominazione d'origine controllata (DOC) - Italiensk motstykke til det franske AOC-systemet.

Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) - Toppkategorien for italienske viner, over DOC.

Domaine - Fransk for enkelt vinmark/eiendom/gård. 

Dosage - En sukker og vinblanding som tilsettes musserende vin etter dégorgement. Påvirker hvor søt eller tørr vinen blir.

Dolce/Dulce/Doux - Italiensk/spansk/fransk for søt. 

 

E

Eddikstikk - Vin infisert av acetobacter og bare egner seg til eddikdestillering. 

Edelråte (Botrytis Cinerea) - Råte/Sopp som angriper hvite druer, skrumpe dem og konsentrere sukkeret.

Eik - Tre av hvilken de fleste vinfatene er laget av. 

Eiswein - Intens søt vin laget om vinteren av druer som er høstet mens de er frosne. Tyskland og Østerrike har de beste. 

Elegant - Brukes for å forklare hvordan vi opplever vinen.

Éndruevin - Vin laget av og med navn etter en enkelt druesort.

Enkel - Drikkelig vin, men ikke noe spesielt. 

Forsterket vin  - Vil tilsatt alkohol for å stoppe gjøeringsprosessen og dermed beholde sødmen, for å gjøre vinen mer alkoholsterk. 

Eplesyre - En sur, organisk syre i druen. Den utvikler seg under druens vekst, men mengden reduseres når druen blir fullmoden. 

Ettersmak - Aroma(ene) som sitter igjen i munnen etter at vinen er svelget.

 

F

Fatlagring - Lagring av vin i fat eller beholdere av tre, vanligvis eik. Jo mer vinen er lagret, jo mer smak den få.

Fersk - Tiltalende, frisk ung vin.

Fet - Fyldig med høyt glyserininnhold - kan være søt.

Filtrering - Fjerning av gjær, faste stoffer og urenheter fra vinen før den er tappet i flaske. 

Finesse - Flyktige, vanskelig beskriv bare egenskaper som skiller en vin fra andre.

Fino - Tørreste type av sherry. 

Flat - Kjedelig smak og musserende vin som  har mistet kullsyren.

Flor - En film av gjær som dannes på toppen av fino-sherry. Den hindrer oksidering og tilfører en enestående tørr smak. 

Flygende vinmaker - En internasjonal vinmaker som reiser verden rund som rådgiver for vinhus og bringer den nye verdens teknikker til viner i gammel stil. 

Forskåret vin - Vin som er forstertekt ved å tilsette druespirit. Når spriten tilsettes før gjæringen er avslutett, blir gjærbakteriene drept, og ufermentert sukker forblir i vinen, den er søt. 

Frisk - Ofte brukt å beskrive hvit vin. 

Frizzante - Italiensk for halvmusserende. 

Fruktighet - Kommer fra druene. Veldig mye brukt uttrykk. 

Fylde - Vin med struktur og smak. 

 

G

Gamle verden - Alle tradisiojonelle vinområder i Europa, det nære Østen og Nord-Afrika. 

Garrafeira - Portugisisk for kvalitetsvin som får ekstra lagring og en halv prosent mer alkohol.  

Gjæring - Naturlig prosess hvor druemosten omdannes til vin. 

Glycerol - Fargeløst, søtlig stoff som kan gi inntrykk av fylde i vinen.

Gran reserva - Spansk kvalitetsvin lagret et bestemt antall år på fat. Produsert bare i beste årgangene. 

Grand Cru - Viner av top kvalitet, brukt spesielt i Bordeaux og Bourgogne.  

Grosslage - Gruppe av tyske vinmaker fra samme område under et felles navn. 

Grov - Kantet og primitiv - uinteressant vin.

Grønn - Ung, umoden vin. 

 

H

Hard - For mye tannin og syre.

Horisontal vinsmaking - Smaking av flere ulike viner fra samme årgang. 

Hul - Vin som har en god del alkohol, men ikke nok frukt til å gi tilstrekkelig smak og vekt i munnen.

Hurtigutviklet - Mer moden enn forventet.

Hybrid - Druesort som er krysset frem med en amerikansk vinstokk-sort og en europeisk Vitis Vinifera i motsetning til en krysing som er avlet frem fra to vinifera-sorter. 

 

I

Icewine - Spesial vin fra Canada, likt som Tysk og Østerriksk Eiswein.

Ikke-årgang - Vin uten angitt årgangsår, blanding av flere innhøstninger. 

 

J

Jordaktig - Jordlig, grus- og mineralpreget duft som om den kommer direkte fra jordbunnen.

Jug wine - Amerikansk for enkelt bordvin. 

 

K

Kabinett - Den letteste kategorien av tyske QmP-viner. Tørr og med lavt alkoholinnhold. I Tyskland Kabinett viner kan ikke få tilsatt suker, men i Østerrike de kan få. 

Kaldgjæring - Langvaring, langsom gjæring ved lav temperatur for å trekke ut mest mulig friskhet av druene. Vanligvis for hvite viner i varmt klima. 

Karafel - Finere glassbeholder for vin, rommer vanligvis én flaske. 

Karbondioksid-maserasjon - Produksjonsmetode for rødvin ved gjæring av uknuste druer. 

Kjellerbok - Bok for å holde oversikt over hvilke viner vi har i kjelleren. 

Kjøttfull - Fyldige viner med kraftig rund smak - særlig rødvin. 

Klaring - Fjerning av faste stoffer fra en vin etter gjæringen. Ofte gjørt ved tilsetting klaringsmidler av eggehvitestoffer til på overflaten. Når stoffene synker, samler de opp urenheter. 

Klissen - For søt i forhold til syreinnhold.

Klone - Rase av druesorter. Pinot Noir har flere hundre kloner. 

Korkpenger - Avgift som betales til restauranten når man tar med egen vin. Lite praktisert i Norge. 

Korksmak - Syk kork som har smitter over på vinen, som får lukt og smak av gammel potetkjeller. 

Kokt - Høyt alkoholinnhold uten balanse - som regel viner fra varme klimasoner.

Kompleks - Mange ulike, fint tilpassede aromaer som gjør vinen interessant.

Kooperativ - Når flere vinbønder går sammen om vinproduksjon og oftere også for markedsføring. 

Kort - Vin uten lengde og smak.

Kropp - Kraften, tyngden, strukturen på en vin. 

Krydret - Vin som har krydret smak. Vi kjenner forskjellige krydder i vinen når vi drikker den. 

Kullsyremaserasjon - Tradisjonell Beaujolais-gjærings metode der hele druer blir lagret i en lukket beholder under en kappe av karbongass for å produsere lett, fruktig rødvin. Brukes også i varme ormåder for å bevare fruktig smak. 

Kultivar - andre ord for enkelt druesort i Sør-Afrika. 

 

L

Lagring - Eller modning av vin som vil bli bedre med tiden.  

Lang - Vin med smak som sitter lenge i munnhulen.

Lett - Ikke fyldig vin. 

Lieu-dit - Bourgognsk uttrykk for enkeltvinmark under Premier cru-standard. 

Livlig - En vin stappfull av frukt og smak, ofte med en svak prikking av karbondioksid, kan være tilsiktet.

Lukket - Ung vin som avgir lite duft, antageligvis på grunn av modningsstadiet.

 

M

Maderisert - Noen ganger brukt i stedet for oksidert.

Mager - Tynn, mangler bredde i smaksinntrykket, mangler frukt men ikke syre.

Malolatisk gjæring - Sekundærgjæring som omdanner eplesyre til bløtere melkesyre. Vanlig i rødviner. I hviteviner fra varme land er den hidnret for å bevare vinen friskere og med mer syre. 

Manzanilla - Veldig tørr sherry.

Marmeladeaktig - Mer marmelade og syltetøy enn frisk frukt - ofte vin fra varmere klima.

Meldugg - Veldig farlig sykdom på vinstokkene. Fører til at stilkene råtner, bladene skrumper og druene sprekker.

Meritage - Utrykk brukt for californiske viner blandet av klassiske druer fra Bordeaux. 

Metodo classico - Produksjon av musserende vin, tidligere kalt campagnemetoden. 

Mineralsk - Spesiell tørrhet som vanligvis knyttes til høyt syreinnhold. Chablis og Riesling fra Alsace. 

Modning - Lagring av vin, for å være bedre. 

Moelleux - Fransk for "rund" eller "søt", men ikke like søt som Doux og Liquoreux. 

Most - Blanding av druesaft og fruktkjøtt som gjæres til vin.

Munnfølelse - Fysisk inntrykk av vin i munnen, vinens tekstur, påvirket av både tannin og fylde.

 

N

Nese - Nesen til en vin er dens bouquet eller aroma, avhengig av modenhet. Du lukter aromastoffer.

Négociant/Négociant Éleveur - Franks for vinhandler eller eksportør som kjøper vin fra flere kilder, modner den, kanskje blander og så selger den vinen. 

Non Vintage - NV - Blanding av vin, fra flere årganger. Mest brukt i Champagne og portvin. 

Nøytral - Nesten uten aroma og smak - vanlig blant rimelige hvitviner.

 

O

Oksidert - Beskrivelse av vin som er forringet av for mye luft. 

Oljeaktig- Enkelte druer bl.a. Gewürztraminer og Viognier, har et oljeaktig preg i munnen.

Oloroso - Fyldig, lagret sherry. 

Omstikking - Klaringen av kvalitetsvin ved å tappe den fra bunnfallet til et annet fat.

 

P

Parfymert - Rikt duftende aromastoffer. Brukes å beskrive hvitviner.

Passé - Overlagret vin.

Pétillant - Fransk for lett musserende, det samme som spritz.

Petit Château - En liten Boredaux-vineiendom under Cru Bourgeois-nivå.

Phylloxera - En lus/insekt som angriper vinrøttene. 

Pressvin - Vinen som blir presset av skallene etter at det meste av vinen er tappet av etter gjæringen. Vanligvis hard og mørk og brukes forsiktig for å gjøre en vin kraftigere. 

Prikkende - Prikkende, det samme som spritzig.

 

Q

Qualtiätswein bestimmter anbaugebiete (QBA) - Tysk kvalitetsbetegnelse for vin laget i en bestem region og av regelbestemte druer. Mellom Tafelwein og QmP. 

Qualitätswein mit prädikat (QMP)  - tysk toppkvaltietsbetegnelse for vin laget i bestemte områder, og laget av druer som ikke trenger tilskudd av tilleggsukker for å oppnå riktig alkoholnivå. Omfåtter fem kategorier fra det lette Kabinett-nivået og opp til intenst fyldig Trockenbeerauslese. 

Quinta - Portugisisk gård/ vingård.

 

R

Reserva - Spansk for vin som er lagret et visst antall år ifølge DO-bestemmelsene.

Riserva - Italiensk for vin som er lagret et vistt antall år ifølge DOC-lovene. 

Restsødme -  Sukkermengden som er igjen i vinen etter at gjæringen er avsluttet.

Récolte - Fransk for avling eller årgang. 

Rik - Sødmefylt og fyldig, men ikke nødvendigvis søt.

Robust - Kraftig, litt bastant - vanligvis beskriver rødvin.

Rund - God fylde, ingen skarpe kanter - drikkemoden.

Røkt - Karakteristisk for mange hvitviner fra Alsace.

- Grov vin av dårlig kvalitet.

 

S

Sec - Tørr. Når brukt for Champagne betyr det egentlig middels tørr. 

Sekt - Tysk for musserende vin.

Sélection des Grains Nobles - Sent innhøstet vin fra Alsace, tilsvarer den tyske Beerenauslese. 

Sen Innhøstning - Innhøstning av druer etter den vanlige innhøstningsdato for å øke alkoholstyrken eller sødmen.

Silkemyk - Bløt struktur - høy kvalitet.

Skarp - Spiss, syrlig smak som kanskje blir rundere med tiden.

Smidig - Rund og bløt.

Snerpende - Munntørrende, tanniner, tørker ut munnen.

Solera - Spansk og portugisisk system for å fylle opp eldre fat med yngre vin som har samme stil, for å sikre kontinuiteten i produksjonen. 

Solid - Nok substans, solid.

Spätlese - Tysk for "sentplukket" vin, vanligvis svakt søt. 

Spritzig - Prikker på tungen - skyldes CO2 i unge, lette hvitviner.

Sterkvin - Vin som får tilsatt sterk sprit, vanligvis før den første alkoholgjæringen er ferdig, og på den måten blir sødmen bevart. 

Stilk-preget - Bitter aroma og smak av drueklasens stilker.

Stille vin - Motsatte av musserende vin.

Streng - Forholdsvis besk og avvisende, kanskje fordi vinen ennå er ung.

Stum - Veldig liten nese, vanlig i god, ungdommelig vin.

Stålaktig - Løselig begrep for i hovedsak hvitviner som Sauvignon Blanc og Chardonnay fra kjølig klima. Mye syre.

Sur - Skarp syre - på vei mot eddik.

Sur Lie - Fransk for "på bunnfallet" og betyr vin tappet direkte på flaske fra fatet eller gjæeringskaret for å få ekstra smak fra bunnfallet. Vanlig med kvalitets-muscadet. 

Svovelaktig - Vin med overskudd av desinfiserende svoveldioksid SO2. Lukter som nytent fyrstikk, kan luftes bort.

 

T

Tafelwin  - Tysk for bordvin. Enkelste kvalitetsbetegnelsen i Tyskland. 

Tannin - Druenes eget konserveringsmiddel. Kommer fra skall, stilker og kjerner (samt trefat). Lettere kjent som munnut-tørrende bestanddelen i rødviner. 

Tett - Kompakt farge og/eller tettpakket smak - vanligvis positivt.

Trocken - Tysk for tørr. 

Trockenbeerenauslese - Den søteste kategorien av tyske QmP-viner. Laget av sent innhøstede, edelråteinfiserte enkeltdruer. 

Treaktig - Duft av gamle, skitne eikefat i stedet for nye.

Tung - Fyldig og alkohol sterk - brukes vanligvis for å angi dårlig balanse, men ikke for sterkviners del.

Tynn - Mangler smak, fylde og kropp.

Tårer - Fargeløse strømmer som henger igjen på innsiden av glasset etter relativt alkohol sterk vin.

 

U

Urteaktig - Minner om gress, urter og blader.

Uttørret - Vin som er passé fordi fruktsmaken er svunnet hen.

 

V

Vandig - Tynn og veik vin.

Vegetal  - Smaker mer kål enn urter.

Vekt - Alle viner har vekt, det er mål på hvor mye fylde vinen har.

Vendange tardive - Alsace utrykk for sen innhøstning, tilsvarer tysk Spätlese/Auslese. 

Vertikal smaking - Sammenligne smaking av ulike årganger av samme opphav.

Viltaktig - Viner som dufter mye på en moden animalsk måte, nordlige Rhône (Hermitage), Shiraz.

Vin de Pays - Fransk landvin, en mindre streng fransk kvalitets-betegnesle enn Appellation Contrôlée. 

Vin de table - Fransk bordvin. 

Vin Délimité de qualité supérieure (VDQS) - Andre trinn i fransk kvalitets-kontroll, mellom Appellation Côntrôlée og vin de Pays. 

Vinifisering - Prosessen med å lage vin av druer. 

Vino da tavola - Italiensk bordvin. Betegnelse for enkel kvalitet, men omfatter flere spennende viner utenfor det vanlige regelverket. 

Vitis Labrusca - Amerikansk vinstokksort som på egen hånd gir for voldsom vin, men som er nødvendig for å skaffe phylloxera-motstandsdyktige grunnstammer for Vitis Vinifera.

Vitis Vinifera - Den europeiske vinstokkfamilien, hvis druer er spesielt egnet til vin, i motsetning til de fleste andre. Gir det beste vinene i verden. 

Volatil - Noe som er volatilt fordamper lett og avgir masse flyktige stoffer.

 

W

 

X

 

Y

 

Z

 

Æ

 

Ø

Ønologi - Læren om vin. 

 

Å

Årgang - Årets druehøst, brukes også for å beskrive vinen fra et bestemt år. 

 

 

 

 

 

SIGN UP AND STAY UPDATED!
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Facebook

© 2018 by Viktorija Arsovska -  winestudent.no Proudly created with Wix.com