top of page

FAGBREV SERVITØR 

Hva er et fagbrev? 

"Fagbrev er et dokument du får når du har fullført et yrkesfaglig utdanningsprogram og påfølgende læretid. Fagbrev kan på flere måter sammenliknes med en avsluttende eksamen." - AOF opplæringskontoret

Man kan få fagbrev ved å gå på skole + være lærling, eller å ta fagbrev som praksiskandidat. Jeg tok fagbrev som praksiskandidat. Det betyr at jeg måtte bestå skriftlig eksamen og dokumenterer minst 5 år (60 måneder) relevant praksis.

 

Her skal jeg dele min erfaring og ressurser som jeg har brukt, både til skriftlig eksamen og praktisk eksamen-fagprøven. 

 

Læringskompaniet i Oslo har kurs for praksis kandidater hvert år. Påmelding på dette kurset må skje før 10.1. Ved påmelding fikk jeg kursprogram og viktige datoer. På kurset hos Lærlingskompaniet gikk vi gjennom det som er forventet av oss på fagprøven. Lærlingskompaniet setter opp også en prøvefagprøve ved avslutning av kurset. På prøvefagprøven skjer alt akkurat som på vanlig fagprøve - uten gjester og mat servering. 

Skriftlig eksamen 

  • Påmelding frist 1.2.2020. Påmelding på www.privatisweb.no. Her skjer også betaling og all informasjon angående eksamen er lagt til. 

  • Eksamen har vært 2.6. i korona vennlige omgivelser. 

  • Resultatene ble publisert 20.6. på privatistweb.no og levert skriftlig i posten noen dager senere. 

  • Ved inngang av eksamenslokaler, må telefonen slåes helt av, og din ID er sjekket. 

  • Skriftlig eksamen varer i 5 timer og det er lov å bruke egen PC for besvarelse av oppgaven. Bruk av internett er ikke tillatt. På selve eksamensdagen fikk jeg vite hvilke nettressurser som er godkjent for bruk under eksamen. Ingen form for kommunikasjon med andre er tillatt. 

  • Det er tillatt med skriftlige ressurser som bøker, notater, etc. 

  • Besvarelsen av oppgaven leveres via internett. Alt av informasjon gis der og da, senere innlevering er ikke mulig. 

  • Under eksamen er det tillatt med bruk av WC og luftetur i følge av en eksamenskoordinator. Også mat og drikke er tillatt. 

Link til læreplan i servitørfaget: https://www.udir.no/kl06/SER3-01

Link til eldreeksamenoppgaver (uten besvarelser): https://sokeresultat.udir.no/eksamensoppgaver.html?query=servit%C3%B8r 

Oppgave 

Oppgave for skriftlig eksamen er å skrive svar på en case/situasjon. Det kan være hva som helst. Jeg fikk i oppgave å sette opp en prøvesmakings dag for bryllup (hvis du ønsker å lese min besvarelse, send meg e-post). I læreplanen står det hva som er det viktigste som man må vise frem med besvarelsen. Her kan det hjelpe hvis man har allsidig erfaring fra forskjellige typer servering, opplæring av ansatte, oppstart av ny restaurant, meny og drikke varer i kombinasjoner. 

Hva kan du gjøre for å bestå eksamen?

  • Lese og besvare gamle oppgaver.

  • Gjerne lese gjennom en eller flere svar på skriftlig eksamen som du vet at de har fått bestått. Med dette få du et inntrykk på hva som er forventet av deg. 

  • Blir kjent med loven. Alkoholloven, Skjenketider, Aldersgrense for skjenking og salg av alkohol, Arbeidsmiljøloven, Ferieloven, Sykemelding loven, HMS. (du kan ha dem på PDF på PCen). 

  • Skriv på forhånd flere menyer, mat og drikke kombinasjoner. 

  • Lese om forskjellige mat kulturer, hva som er typisk mat fra de forskjellige land. 

Materialer/resurser som jeg brukte under eksamen:

  • Egne notater.

  • Utskrifter fra loven.

  • Læreboka fra Læringskompaniet.

  • Gamle menyer og vinlister som jeg har laget på tidligere arbeidsplasser. 

  • Bøker: "The wine dine dictionary", "Øl og matboka", "The ultimate encyclopedia of wine, beer, spirits & liqueurs", "Vinboka-kompendium på VGS" ... husk å lese gjennom bøkene før eksamen, så du vet cirka hvor ting ligger. + en del PDF dokumenter lagret på PCen. 

  • Teknisk utstyr: PC og PC lader, skjøteledning, penn og papir. 

  • Treats: Vann, Kaffe, sjokolade boller (mine "lykke boller"). 

  • ID

Hvordan gikk det? - Overraskende bra! Jeg var veldig nervøs på vei til eksamen, men alt var bedre etter at jeg fikk oppgaven.

Tips: les oppgaven nøye og skriv ned viktige punkter som du må gi svar på. Skriv ned detaljer som er viktige for å gi de riktige svarene. 

Ta toalett/lufttur for å strekke beina og få "new look" på besvarelsen av oppgaven. - Det hjelper mye! 

Skriv svar på oppgaven først, før du gå tilbake og begynner å rette opp etter deg selv eller eventuelt legge inn flere detaljer. - Ikke overtenk! Hold deg til oppgaven, til det som de spør deg om i oppgaven. Ikke gi svar på noe som de ikke har spurt deg om. (her kunne jeg ha vært litt flinkere). 

FAGPRØVEN

Fagprøven går over 2 dager. På første dagen fikk vi informasjon om hvordan fagprøven skal være og hva oppgavene er. På første dagen er det lov å ha med seg alle materialer som man kunne tenke seg å bruke og kommunikasjon med andre er tillatt. Jeg hadde med meg: PC, notater, vin og mat bøker og andre lære materieller. Sensor er til stedet hele dagen og er tilgjengelig for spørsmål.

 

Oppgaver på dag 1:

- Bestille vin fra vinkartet (du får den fra sensor og vinkartet er en del av fagprøve oppgaven) til gitt meny (meny fikk jeg fra kokken som også hadde fagprøve på samme dager).

- Oversette menyen til engelsk.

- Finne viner til menyen og forklare hvorfor du har valg de vinene.

- Lage arbeidsplan og kjøreplan for dag 2 (du får også vite de viktigste tidspunktene som du må inkludere i din arbeidsplan og kjøreplan). Her kan du være så detaljert som du vil. Jeg la til litt plass på arbeidsplanen og kjøreplanen for egne kommentarer som jeg skrev underveis. De var hjelpsomme ved egenevaluering.

- Gjennomgang av vinkartet – er mulig på dag 1 eller dag 2. Jeg valgte dag 1. – Sensor stilte spørsmål om vinene på vinkart, områder, mat forslaget og generell forståelse av vin verden.

* Vinbestillings liste, arbeidsplan og kjøreplan levers til sensor.  

 

Dag 2.

Startet dagen i servitør uniform kl. 9.00, deretter følger du din egen arbeidsplan og kjøreplan.

 

Oppgaver på dag 2:

- Oppdekking av 3 retters meny med servicebord og mice en place. + aperitiff bord.

- Snakke med kokken om menyen, stille spørsmål.

- Svare på spørsmål om menyen, om de valgte vinene og presentere menyen på engelsk.

- Forklare 10 faguttrykk.

- Lage 2 coctails/longdrink i baren etter gitt oppskrift. (her må du vise kunnskap om råvarene og sprit, arbeidsteknikk og ryddighet i baren).

- Brette 10 forskjellige servietter på 15 minutter. (bilde)  

 

Kl. 13.30 ankommer gjestene til aperitiff og middagen startet kl. 13.45. etter det var det vanlig servering av middag med presentasjon av menyen, viner (viner til middagen var valg av prøvenemden og ikke de som jeg valgte selv), dekantering av vin. Under middagen må du vise arbeidsteknikk, ryddighet, kunnskap om menyen og råvarer, kunnskap om viner, dekantering av rødvin, riktig serveringsteknikk.

 

Etter middagen fikk jeg tid til egenevaluering og deretter et kort møte med sensor, hvor jeg fikk vite at jeg har bestått fagprøven med karakteren meget bra!  

Håper dette skal hjelpe deg, når du skal ta din fagprøve. Gjerne send en mail winestudent.no@gmail.com eller ta kontakt på Instagram (Winestudent.no) hvis du lurer på noe :) 

RESURSER - trykk på ordet, for å få PDF dokument. Gjerne gi credits til winestudent.no hvis du skal bruke det videre.

Er du faglært servitør som har tatt fagbrevet som privatist? Og vil dele din erfaring med andre?

Ta kontakt med Viktorija på

winestudent.no@gmail.com eller 

Instagram winestudent.no

bottom of page